Αναμνήσεις από το Γυμνάσιο Κρεστένων, του Διονύση Γρηγορόπουλου


Ο μπαμπάς μου,Ξενοφώντας Γρηγορόπουλος, ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Κρεστένων τη δεκαετία του 70 και τότε οι καθηγητές του  ήταν πολύ αυστηροί.
Διακρίνονται οι: Αντωνίου Γιώτα, Κοτσοπούλου Αντωνία, Πετρόπουλος Τάσης,  Σκούφης Χρήστος, Νανοπούλου Αγγελική, Κοτσοπούλου Μπία, Διονυσόπουλος Γιώργος, Ξενοφώντας Γρηγορόπουλος (όρθιοι), και οι: Τσαγδής Γιώργος, Βούλγαρης Θύμιος, Κυριακόπουλος Γιάννης(καθιστοί)

Μερικά περιστατικά που θυμάται είναι τα εξής:
Μια μέρα ο Γυμνασιάρχης είχε πει στην τάξη του να έχει κάθε παιδί μαζί του ένα μικρό μαχαίρι κι όταν δει κάποιο ζώο διπλωμένο να το σώσει.Την επόμενη μέρα όλα τα παιδιά είχαν φέρει μαχαίρια και δύο από αυτά μάλωσαν και χτυπήθηκαν μεταξύ τους.Την ίδια μέρα ο Γυμνασιάρχης απαγόρευσε αυτό που είχε πει στα παιδιά...
Επίσης ο γυμνασιάρχης είχε χωρίσει τα αγόρια απο τα κορίτσια και δεν επέτρεπε να είναι καθόλου μαζί...
Απαιτούσε τα αγόρια να είναι κουρεμένα με πολύ κοντά μαλλιά! Κάποτε μάλωσε τον μπαμπά μου γιατί δεν είχε κουρέψει τα μαλλιά του και του είπε πως αν δεν κουρευτεί θα του δώσει αποβολή. Την επόμενη μέρα ο μπαμπάς μου πήγε στο σχολείο και απλώς είχε βρέξει τα μαλλιά του για να δείχνουν πιο κοντά και ο Γυμνασιάρχης του είπε μπροστά σε όλους:
- Τώρα έγινες άνθρωπος ρε γαϊδούρι!

Την εποχή εκείνη ήταν στη μόδα τα παντελόνια που λέγονταν "καμπάνες".
Κάποια μέρα κι ενώ είχε χτυπήσει το κουδούνι ο γυμνασιάρχης έπιασε από τα μαλλιά έναν νεαρό καθηγητή, που  είχε μπερδευτεί μαζί με τα παιδιά, νομίζοντας τον για μαθητή και ετοιμάστηκε να τον βάλει τιμωρία επειδή φορούσε τέτοιο παντελόνι μοντέρνο για την εποχή!

Τη δεκαετία του 70 υπήρχε πολύ μεγάλη αυστηρότητα απο τους καθηγητές πρός τα παιδιά. Τα έβαζαν πολλές τιμωρίες, δεν τα άφηναν να ακολουθούν τη μόδα και αρκετές φορές τα χτυπούσαν.
Στην δική μας εποχή σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αυστηρότητα, όμως πολλές φορές τα παιδιά δεν σέβονται τους καθηγητές και τους φέρονται άσχημα.Η απεριόριστη ελευθερία του σήμερα πολλές φορές έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά και στην συμπεριφορά τους προς τους καθηγητές!


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γυμνάσιο Κρεστένων, γυμναστικές επιδείξεις από μαθητές, περίπου 1930

Γυμνάσιο Κρεστένων,  σχολική φωτογραφία από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, Κρέστενα 1962


Μαθήτριες του Γυμνασίου Κρεστένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου