ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ



ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ
Ο Επικούρειος Απόλλωνας είναι ναός του 5ου αιώνα π.Χ., στα όρια του σημερινού νομού Ηλείας, αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα. Είναι χτισμένος στο όρος Κωτύλιο και βρίσκεται κοντά στην αρχαία Αρκαδική πόλη Φιγαλεία, σε υψόμετρο 1.131 μ. κοντά στην Ανδρίτσαινα.                 
           Τον έχτισαν οι κάτοικοι της Φιγαλείας οι οποίοι λάτρευαν το θεό με την προσωνυμία Επικούρειος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Είναι ένας ναός δωρικού ρυθμού και αρχιτέκτονας είναι ο Ικτίνος.
              Το ναό ανακάλυψε στους νεότερους χρόνους ο Γάλλος Βοσέ, αλλά το 1812, σε συμπληρωματικές ανασκαφές που διενέργησαν Άγγλοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι, βρήκαν ανάγλυφα τα οποία και τα πούλησαν στο Βρετανικό Μουσείο. Πιο συγκεκριμένα, το 1814 αγοράστηκε η ζωφόρος απ’ το βασιλιά της Αγγλίας έναντι 75χιλ. τάλιρων και τοποθετήθηκε στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ άλλα κομμάτια βρίσκονται σκορπισμένα σε διάφορα μουσεία.
               Γενικώς οι κάτοικοι της γύρω περιοχής δεν δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτόν τον τόπο, αντιθέτως οι επισκέπτες το βρίσκουν πολύ σημαντικό μνημείο.
                                                             Φαίη Βλαχοπούλου                                                                             Φιλοθέη Ζωγόγιαννη                                                              Διονυσία Μπινιώρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου