Κρίση Κεφάλας



Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ
Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη και όλη η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα, την οικονομική κρίση η οποία  πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χώρες της Ευρωζώνης ενώ αρχικά αντέδρασαν αισθητά στην συνέχεια δέχθηκαν τα μέτρα τα οποία αν και διαφέρουν από χώρα σε χώρα ,έχουν κοινό στόχο ,την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης .  
Οικονομική κρίση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια χώρα χαρακτηρίζεται από μια διαρκή & αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας. Όταν λέμε οικονομική δραστηριότητα εννοούμε τις επενδύσεις , την απασχόληση, τα εθνικά προϊόντα κ.λπ.
 Η κρίση δεν πλήττει όλες τις χώρες με την ίδια ένταση , λόγω διαφόρου δομής της οικονομίας  τους. Διαφορές παρατηρούνται και στην κρίση που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις από τις επαρχίες. Η ελληνική κρίση είναι μια κρίση εμπιστοσύνης . Οι εξειδικευμένοι  διεθνείς αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τη διάρκεια της κρίσης στην χώρα μας. Αυτή αντιμετωπίζεται ως αφορμή για την ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων στρατηγικών οι οποίες  συνδέονται με το σχέδιο του ευρώ.
Για πρώτη φορά η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε. Μαγαζιά και επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρές) κλείνουν καθημερινά, με αυτόν τον τρόπο πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία και τελικά στη φτώχεια. Το οικονομικό χρέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει σε κατάθλιψη. Λόγω της κρίσης ένα μέρος του ιδιωτικού χρέους των τραπεζών στην Ελλάδα μετατράπηκε σε δημόσιο, επιβαρύνοντας τον ελληνικό λαό .
  Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ο αναλφαβητισμός του λαού της κάθε χώρας που βρίσκεται μέσα σε αυτήν. Υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται το αγαθό της μόρφωσης. Εκατομμύρια  παιδιά αλλά και ενήλικες κυρίως γυναίκες σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση ,καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να


πάνε σχολείο ή γνωρίζουν στοιχειωδώς να γράφουν και να διαβάζουν ,επειδή αναγκάστηκαν να διακόψουν πολύ νωρίς το σχολείο. Ο αναλφαβητισμός πλήττει κυρίως φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες ωστόσο συναντάται και σε ανεπτυγμένα κράτη  και αφορά τα οικονομικά και εξαθλιωμένα στρώματα ,τους πρόσφυγες, τους μετανάστες ,τις γυναίκες και τον αγροτικό πληθυσμό.
Μια ακόμη συνέπεια της οικονομικής κρίσης είναι η μετανάστευση που μαστίζει την κοινωνία μας. Σήμερα 7 στους 10 νέους δηλώνουν πως είναι καλύτερα να φύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν πιστεύουν ότι μένοντας μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία. Οι περισσότεροι νέοι  κοντά στα 24 είναι άνεργοι και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Αναγκάζονται να πουλήσουν τις περιουσίες των γονιών τους για να επιβιώσουν.
Θα βρει άραγε η ανθρωπότητα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη μας ?

Γεώργιος Διονύσιος Κεφάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου