Ονόματα ποταμών σε παιδιά!



Γιατί τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ονόματα ποταμών στα παιδιά τους;

Οι περισσότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό. Ειδικότερα, στις ακτές της Μεσογείου εμφανίστηκαν οι σημαντικότεροι από αυτούς( Αρχαίοι Έλληνες, Φοίνικες, Άραβες, Ρωμαίοι κ.α.) Σε αυτούς τους πολιτισμούς, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το νερό κατέχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Δίνει ζωή, επιτρέπει την καλλιέργεια τροφής, τη μεταφορά αγαθών και το εμπόριο και μαζί και όλα αυτά την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων. Αποτυπώνεται στη μυθολογία, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα των λαών, άλλοτε εξυμνείται ως θεότητα και άλλοτε θεωρείται πηγή ζωής και ενέργειας, που χαρίζει δύναμη και καλή υγεία. Άλλες φορές το νερό προστατεύεται από θεότητες.
Τη σημασία του ζωογόνου ρόλου των νερών τη βρίσκουμε στους μύθους πολλών λαών. Κάνοντας ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και φτάνοντας ως την προϊστορική εποχή, διαπιστώνουμε ότι οι προγονικοί λαοί της ανθρωπότητας είχαν πλήρη επίγνωση της ζωογόνου σημασίας, αλλά και της φοβερής δύναμης των νερών. Για το λόγο αυτό τιμούσαν τα νερά ως θεότητες, τις οποίες παράλληλα, ζητούσαν να εξευμενίσουν.
 Στους μύθους όλων των λαών, το νερό αποτελεσε στοιχείο έμπνευσης και δοξασίας, έτσι οι γονείς μικρών παιδιών έδιναν σε αυτά το όνομα ενός ποταμού ελπίζοντας το παιδί τους να αποκτήσει μεγαλώνοντας τις χάρες, τη γενναιότητα, τη δύναμη και την ζωτική ενέργεια της θεότητας του ποταμού. Επίσης οι οικογένειες είχαν την εύνοια των θεοτήτων των ποταμών επειδή σ' αυτές είχαν αφιερώσει τα παιδιά τους. 
Οι άνθρωποι με αυτό τον τρόπο πίστευαν πως οι θεότητες θα θα προστάτευαν τα παιδιά τους από τα πάθη των θεών τα  οποία πολλές φορές ήταν καταστροφικά.

Καραχάλιος Διονύσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου