Γκράφιτι... η τέχνη του δρόμου!

Σπήλιος Γιώργος

Τι είναι το γκράφιτι; Είναι μια μουντζούρα στους τοίχους ή είναι τέχνη;

Τα γκράφιτι δημιουργήθηκαν στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησαν από τον υπόκοσμο της, έτσι πήραν και την κακιά φήμη τους, πάντοτε όλοι τα συνέδεαν με τον υπόκοσμο κάθε χώρας. Αυτός ο τρόπος έκφρασης ενθουσίασε τους νέους τόσο που ξεπέρασαν την κακιά τους φήμη και έγιναν μόδα παντού. Έτσι τα γκράφιτι έγιναν γαι πολλλούς η τέχνη του δρόμου .

Σπήλιος Γιώργος
Ο όρος γκράφιτι βγαίνει από την λατινική λέξη (graffiato) που σημαίνει χαράσσω. Είναι απόγονοι των τοιχογραφιών που βρίσκονταν στην αρχαία Ελλάδα.

Το αγαπημένο μέρος που εκτελέστηκαν πολλά γκράφιτι ήταν το μετρό.

Το 68-69 διασημότερος writer στον κόσμο γίνετε ο ελληνοαμερικανός Τάκης 183 ο οποίος κατάφερε σε μια νύχτα να γεμίσει με το κωδικό του όνομα έναν απίστευτο αριθμό δρόμων και συνοικιών.

Το 72 ο writer με το κωδικό όνομα super cool άλλαξε τελείως την μορφή των γκράφιτι γράφοντας το κωδικό του όνομα με σπρέι.

Σπήλιος Γιώργος
Τα γκράφιτι ωστόσο δεν τα κάνουν απαραίτητα άτομα του υπόκοσμου. Αν γίνουν από τους κατάλληλους καλλιτέχνες μπορούν να δώσουν χρώμα και ζωή στους μουντούς τοίχους των πόλεων. Πολλοί άρχισαν να το χρησιμοποιούν για να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους. Τελικά κατάλαβαν πως το γκράφιτι δεν είναι μια μουτζούρα στους τοίχους αλλά μια τέχνη που εξελίσεται διαρκώς.

Εμενα τα γκράφιτι μου αρεσουν γιατι μέσα από αυτά εχεις τη δυνατοτητα να χρησιμοποιησεις οποιο χρώμα θες και να εκφραστείς με ελευθερία!
Γιώργος Σπήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου