Το έθιμο των χοιρινών στα Μακρίσια


                                                        Τα χοιρινά    
   Στα Μακρίσια έχουμε έθιμο κάθε χρόνο μια εβδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη να σφάζουμε τα χοιρινά!
   Την Παρασκευή το πρωί κατά της πέντε  μαζευόμαστε ανάβουμε φωτιά για το θερμό. Σκοτώνουμε τα χοιρινά και τα μαδάμε και τον πρώτο μεζέ τον τρώνε αυτοί που τα σφάξανε.
    Το μεσημέρι μαζευόμαστε συγγενείς , φίλοι και γνωστοί και ψήνουμε από τα χοιρινά και πίνουμε κρασί !
     Την άλλη μέρα λιανίζουμε τα χοιρινά και τα βάζουμε στο αλάτι για τέσσερις μέρες ! Από την Δευτέρα το μεσημέρι  μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι λιώνουμε τα χοιρινά για να γίνουν οι τσιγαρίδες!  Το μεσημέρι πάλι μαζεύονται φίλοι, γνωστοί και συγγενείς και τρώμε τσιγαρίδες με ζυμωτό ψωμί και τυρί.
     Αυτό είναι το έθιμο που έχουν στα Μακρίσια για τα χοιρινά!!!!!!


                                                                                                        Νίκη & Γιάννης                   
                                                                                                   Παρασκευοπούλου 

Πληκτρολόγηση                                                                                                   Πηνελόπη Τουρή & Χριστίνα Σκούφη
                                                                       

Συνταγή Καγιανά!
Τοπικό παραδοσιακό φαγητό

Υλικά για τέσσερα άτομα:
500 γρ. ώριμες ντομάτες
200 γρ. τσιγαρίδα
4 αυγά
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Λιώνουμε την τσιγαρίδα στο τηγάνι. Όταν λιώσει αφήνουμε 3-4 κουταλιές λίπος και κόβουμε την τσιγαρίδα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε τη ντομάτα μέσα (αφού την περάσουμε από τον τρίφτη). Αφού βράσει η ντομάτα και «πιει» το νερό της ρίχνουμε τα αυγά (τα οποία προηγουμένως τα έχουμε «χτυπήσει» σε ένα πιάτο) και όταν γίνει το σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!
Νίκη Παρασκευοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου