ΠΡΟΣΟΧΗ !



Εθισμένοι με το διαδίκτυο!



Το διαδίκτυο ( Ιντερνέτ) είναι ένα παράθυρο στο κόσμο. Η ανεξέλεγκτη και μη σωστή χρήση του εγκυμονεί κινδύνους. Ο εθισμός στο διαδύκτιο ιδιαίτερα των νέων είναι συχνό φαινόμενο και ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών του διαδικτύου συνεχώς αυξάνεται.

Ο όρος «εθισμός στο διαδίκτυο» αφορά την ψυχολογική κατάσταση στην οποία το άτομο χρησιμοποιεί καθημερινά και για πολύ ώρα το διαδίκτυο, θεωρεί αναγκαία την χρήση του και αδύνατη τη ζωή του χωρίς τον υπολογιστή και το ίντερνετ και παρουσιάζει ψυχολογικές μεταβολές στο χαρακτήρα του.

Οι εξαρτημένοι χρήστες εμφανίζουν συμπτώματα όπως: μείωση της αυτοπεποίθησης, εσωστρέφεια, σύγκρουση με το περιβάλλον λόγω της χρήσης, χαμηλή επίδοση στις σπουδές, σιωπή και άρνηση ότι έχουν πρόβλημα. Ο εθισμός τους αφορά κυρίως παιχνίδια, ιστοσελίδες και chat ακατάλληλου περιεχόμενου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα με εξάρτηση από το διαδίκτυο παρουσιάζουν στερητικά σύνδρομα παρόμοια με εκείνα των αλκοολικών και των ναρκομανών. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ηλικίας 12-24 ετών ενώ μόνο στην Ελλάδα ήδη νοσηλεύονται στο Αγλαΐα Κυριακού 70 ανήλικα παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ.

Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να μην περνάμε πολύ χρόνο στο ίντερνετ και συμβουλεύουν ειδικά τους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους την πολύωρη χρήση του ίντερνετ να ζητούν βοήθεια αν εντοπίσουν συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν κοινωνικές σχέσεις εκτός του ίντερνετ και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή του παιδιού τους σε άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. ένα άθλημα αλλά και να διδάξουν στα παιδιά τους γνώση, δεξιότητες και αξίες ώστε μεγαλώνοντας να κάνουν αυτόνομα επιλογές.

Όσο και αν ένας υπολογιστής φαντάζει ως κάτι αθώο και διασκεδαστικό μπορεί να αποτελέσει απειλή για όσους ασχολούνται υπερβολικά με αυτόν καθώς η ενασχόληση αυτή μπορεί να φτάσει στα όρια της εξάρτησης που κρύβει πολλούς κινδύνους.




Μάγκρα Παρασκευή




Κινητά στο σχολείο

Αγαπητοί μου συμμαθητές και φίλοι,

Οι καθηγητές μας αμέτρητες φορές μας έχουν πει να μην φέρνουμε κινητά στον σχολικό χώρο, αλλά εμείς το ίδιο « βιολί». Αν θέλετε να ξέρετε οι ειδικοί λένε πως τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία, πιστεύω πως το ξέρετε αυτό.

Κι όμως αφήνεται ένα μηχάνημα να σας κυριαρχεί! Πως το ανέχεστε αυτό; Εγώ το «έχω σιχαθεί». Εντάξει αν γίνει τίποτα το σχολείο έχει τηλέφωνο. Εγώ πιστεύω πως τα φέρνετε για να ακούτε μουσική. Τα κινητά σας κάνουν κακό. Η γνώμη μου είναι πως αν δεν ακούσετε τραγούδια από το κινητό θα πεθάνετε από οξιά «τηλεφωνίτηδα».

Βλάσης Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου