Που χάθηκε ο ελεύθερός μας χρόνος;

Που χάθηκε ο ελεύθερός μας χρόνος;

Η ερώτηση που ακούγεται αρκετά συχνά είναι : «Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;»

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, όπως ότι μου αρέσει να ακούω μουσική, να διαβάζω βιβλία, να αθλούμαι κ.τ.λ.

Το πρόβλημα όμως, δεν είναι τι θα κάνω στον ελεύθερο χρόνο αλλά ότι εγώ, όπως και άλλα παιδιά στην ηλικία μου δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο.

Σηκωνόμαστε πρωί-πρωί και μέχρι το μεσημέρι είμαστε στο σχολείο.

Μέχρι εδώ όλα καλά!

Όταν γυρίσουμε σπίτι τρώμε (ακούμε και κάποιο κήρυγμα από τη μαμά γιατί δεν γράψαμε καλά στο διαγώνισμα τον Αρχαίων) και ακολουθούν ώρες ατέλειωτου διαβάσματος για τα μαθήματα του «πολυαγαπημένου» σχολείου αλλά και… του φροντιστηρίου… των ξένων γλωσσών και γενικότερα με ότι άλλο ασχολείται ο καθένας μας.

Το απόγευμα, συνήθως, το περνάμε έξω από το σπίτι με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως εκμάθηση ξένων γλωσσών ή ιδιαίτερα μαθήματα ενώ οι πιο τυχεροί θα μπορούν να κάνουν κάτι που τους ευχαριστεί όπως χορό, μουσική ή κάποιο άθλημα…

Αλλά ποιος φταίει για αυτό;

Κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα!

Σε άλλες χώρες τις Ευρώπης (π.χ. στη Γαλλία)το σχολείο διαρκεί ως τις 4 με 5 το απόγευμα, έτσι οι μαθητές έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο να κάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

Αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο τα μαθήματα διαρκούν ως τις πέντε θα εξυπηρετούσε όλους τους μαθητές και θα απέκλειε το θεσμό της παραπαιδείας που κυριαρχεί στη χώρα μας (που όμως αν καταργηθεί θα αφήσει πολλούς αδιόριστους καθηγητές άνεργους…)

Και όμως, κατά τι γνώμη μου, αν αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, όσοι αδιόριστοι καθηγητές εργάζονται σε φροντιστήρια θα εργάζονται πλέον σε δημόσια σχολεία. Έτσι η ζωή για εμάς τους μαθητές θα είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Και επειδή εμείς δεν βλέπω «να δούμε άσπρη μέρα», ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά του μέλλοντος θα έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα όπως την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Για να δούμε τι θα καταφέρει άραγε με αυτή του την απόφαση;

Αλέρτα Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου