ΑΚΜΗ

Το αιώνιο Πρόβλημα :Ακμή!

Ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα εμάς των εφήβων (εκτός από τα άλλα χίλια δυο προβλήματα μας …) είναι η ακμή. Ακμή είναι η παρουσία των μικρών εξανθημάτων(αλλιώς σπυράκια) πάνω στο πρόσωπο κυρίως, αλλά και στο λαιμό, στην πλάτη, στους ώμους και στον θώρακα.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΑΚΜΗ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ?

Ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος μας καλύπτεται από πόρους, οι οποίοι περιέχουν κάποιους αδένες. Εκεί έχουν τις ρίζες τους οι τρίχες. Οι τρίχες τροφοδοτούνται από τους αδένες με ένα είδος λίπους με το όπιο ονομάζεται σμήγμα.

Αν οι αδένες παράγουν τη σωστή ποσότητα σμήγματος, όλα θα είναι εντάξει. Όταν όμως διεργεθούν οι αδένες και θα αρχίσουν να παράγουν πολύ περισσότερο σμήγμα, οι πόροι κλείνουν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκεί το σμήγμα με νεκρά κύτταρα του δέρματος κ’ βακτήρια και να σχηματίζονται τα μισητά σπυράκια !

Ο λόγος που η ακμή ξεκινά κατά την εφηβεία είναι πως κατά την ηλικία αυτή δραστηριοποιούνται οι ορμόνες οι οποίες διεγείρουν τους αδένες όπως ανέφερα πιο πάνω.

Η ακμή είναι χρόνιο νόσημα (πολλοί ενήλικες υποφέρουν από ακμή μέχρι την ηλικία των 30 ετών ή περισσότερο ) πού ευτυχώς δεν είναι σοβαρό για τη σωματική υγεία αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι μεγάλο πλήγμα για την ψυχική υγεία κάποιων ατόμων. Στην χειρότερη περίπτωση η ακμή μπορεί να προκαλέσει άσχημες ουλές στο πρόσωπο ή και σε άλλα μέρη του σώματος, όπου εμφανίστηκε.

Βέβαια μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση:

  • Πλένοντας το πρόσωπο δύο φορές τη μέρα με σαπούνι και νερό.
  • Προσέχοντας να μην έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο τα διάφορα spray και τα gel μαλλιών.
  • Αποφεύγοντας το στρες, που δεν δημιουργεί, αλλά επιδεινώνει την ακμή.
  • Ζητώντας τη βοήθεια ενός γιατρού.
  • Ελέγχοντας τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, ιδίως τα κορίτσια, να μην περιέχουν πρόσθετες λιπαρές ουσίες που χειροτερεύουν την κατάσταση,
  • Αποφεύγοντας το «πείραγμα» στα σπυράκια διότι έτσι τα βακτήρια μπαίνουν πιο βαθιά στο δέρμα με αποτέλεσμα περισσότερο πόνο, κοκκίνισμα και ίσως περισσότερες ουλές, και τέλος
  • Χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακή κρέμα το καλοκαίρι.

Κοτταρά Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου