«Η χειρότερη ανάμνηση από τα εφηβικά μας χρόνια»

«Η χειρότερη ανάμνηση από τα εφηβικά μας χρόνια»

Πριν από ενάμιση χρόνο, το καλοκαίρι του 2007, ο νομός Ηλείας και γενικά σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος αλλά και η Ελλάδα κάηκαν. Εκείνο το καλοκαίρι μαζί με τις χιλιάδες γεωργικές και δασικές εκτάσεις που κάηκαν, κάηκαν και εξήντα (60) άνθρωποι. Άνθρωποι που δεν έφταιγαν σε τίποτα, παιδιά που ήταν αθώα σαν αγγελούδια! Κι όλα αυτά έγιναν για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους…

Η περιοχή καιγόταν και κανένας δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την κατάσταση. Η περιοχή κάηκε με αποτέλεσμα οι χιλιάδες, πριν γεωργικές εκτάσεις, να είναι τώρα ένας σωρός από καμένα δέντρα που περιμένουν κάτω στο έδαφος μέχρι οι μπουλντόζες να τα πάρουν και κάποιοι να φτιάξουν εκεί τις πολυκατοικίες τους.

Μια τέτοια περιοχή, τόσο όμορφη, με πράσινο (από το δάσος) και γαλάζιο (από τη θάλασσα) δεν γινόταν να έμενε ανεκμετάλλευτη… Έτσι κάποιοι έγιναν πιο πλούσιοι και κάποιοι άλλοι πιο φτωχοί, αφού μετά την πυρκαγιά κάηκε η περιουσία τους. Κανείς όμως δε νοιάστηκε γι’ αυτούς.

Α!!!! ξέχασα, νοιάστηκε το κράτος, προσφέροντας τρεις χιλιάδες ευρώ σε αυτούς που το άξιζαν και…. εξήντα πέντε χιλιάδες ευρώ, για παράδειγμα, σε απατεώνες που δεν έχασαν την ευκαιρία.

Εκτός από αυτή «τη σπουδαία» βοήθεια του κράτους υπήρχε και η βοήθεια από διάφορες εταιρείες, πολυκαταστήματα και πλουσίους! Μα πως θα έχαναν την ευκαιρία να διαφημιστούν;

Λυπάμαι τόσο και ντρέπομαι που ζω σε ένα τέτοιο κόσμο!

Δε νοιάστηκαν για τις ανθρώπινες ζωές! Νοιάστηκαν για το χρήμα! Γιατί να κυριαρχεί το χρήμα; Γιατί;

Έζησα από πολύ κοντά την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την λαίλαπα που πέρασε. Θυμάμαι τρόφιμα, χρήματα, τρακτέρ, αυτοκίνητα, ζωοτροφές κ.τ.λ. που μοιράστηκαν όμως σε λάθος άτομα. Άτομα που έχασαν τα πάντα και ήταν σαν μετανάστες στον ίδιο τους τον τόπο, στην ίδια τους την πατρίδα δεν πήραν τίποτα και κάποιοι άλλοι πλούτισαν.

Αν κάποιος σκεφτεί γιατί οι εταιρείες έδωσαν τόσα χρήματα ή κάποιοι άλλοι άνθρωποι, που «πήραν πάνω τους» τη δημιουργία των χωριών, που κάηκαν, εκτός απ’ τη διαφήμιση κέρδισαν και κάτι άλλο, δεν πλήρωσαν την εφορία και έτσι πάλι βγήκαν κερδισμένοι αυτοί και εμείς τους θεωρούμε «Αγίους» αφού νοιάστηκαν για μας.

Το χειρότερο είναι ότι εξήντα άτομα και μεγάλη έκταση κάηκε!

Μετά από χρόνια η περιοχή μπορεί να γίνει όπως ήταν, αν βέβαια αποφασίσουν να φυτέψουν δέντρα και όχι να χτίσουν πολυκατοικίες!

Τέλος εμένα μου έκανε εντύπωση πως τότε, ενώ όλα καιγόντουσαν, τα αεροπλάνα έριχναν νερό σε κάποιες βίλες. Τώρα μετά από ένα χρόνο φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι έγιναν πλουσιότεροι και κάποιοι άλλοι πάλι ζουν σε τροχόσπιτα.

Τέλος αν κάποιοι στεναχωρηθούν, βλέποντας την αλήθεια….ας πιουν ξύδι!

Γεωργία Γεωργουλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου