Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, Ιστορική αναδρομή



Terra- petra

Στη Προϊστορία οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την πέτρα για την κατασκευή όπλων εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία τους και την τροφή τους. Αργότερα με την βοήθεια της πέτρας ανακαλύφθηκε η φωτιά. Επίσης έβρισκαν καταφύγια σε πέτρινα σπήλαια.

Από την Αρχαιότητα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λατομεία, από όπου χρησιμοποιήθηκε η πέτρα για την κατασκευή σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στη χώρα μας είναι η Ακρόπολη, ο Άρειος Πάγος, το θέατρο της Επιδαύρου, το μαντείο των Δελφών, το Ηρώδειο και το Παλαμήδι. Στην περιοχή μας υπάρχουν η Αρχαία Ολυμπία, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και η Αρχαία Ίλιδα. Εξίσου σημαντικά μνημεία είναι οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Σινικό τείχος στην Κίνα και το Μάτσου Πίτσου, που αποτελεί σήμερα τουριστικό αξιοθέατο στις Άνδεις.

Στην Ελλάδα η εξόρυξη και εκμετάλλευση της πέτρας αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό παράγοντα και συνέβαλε γενικότερα στην ανάπτυξη και στην οίκηση των περιοχών. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν την εξορυσσόμενη πέτρα για την κατασκευή της μυλόπετρας, ως δομικό υλικό, καθώς και για την κατασκευή εργαλείων και ειδών οικιακής χρήσης μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Πέραν της αρχαιολογικής σημασίας, η εξόρυξη, η επεξεργασία και η εμπορία της πέτρας ήταν από τις κυριότερες ασχολίες των Ελλήνων και κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σήμερα εκτός από τις παραπάνω χρήσεις ,η πέτρα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης μεγάλη είναι η σημασία της αντισεισμικής προστασίας των πέτρινων κτιρίων και το γεγονός ότι προσφέρουν όγκο και υψηλότερη αντοχή στα τελικά κατασκευαστικά προϊόντα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα λατομεία, ο ορυκτός πλούτος, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη τόσο του τουρισμού όσο και της τοπικής οικονομίας σε μια περιοχή, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων έχει μεταναστεύσει και οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι ασχολούνται μόνο με τη γεωργία.

Η χρήση της πέτρας στις μέρες μας δεν είναι τόσο συνηθισμένη λόγω της μεγάλης δαπάνης που απαιτείται για την κατασκευή ενός πέτρινου κτιρίου. Παρ’ όλα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι η αισθητική του κτιρίου και το βασικότερο η εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα σπίτι από πέτρα είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Έτσι μειώνεται η χρήση κλιματιστικών και καλοριφέρ με αποτέλεσμα ένα τέτοιο σπίτι να είναι πιο οικονομικό μακροπρόθεσμα.

Βαϊανού Μαρία, Γιακουμή Μαρία, Σταματελοπούλου Ολυμπία


1 σχόλιο: